De voordelen van veel vezels eten

Waarom vezels goed zijn

Goed eten is belangrijk, dat weten we allemaal. Gezonde voeding heeft een positief effect op het lichaam en het humeur. Wij hebben op dit blog al vaker geschreven over gezondheid. Dit keer vertellen we meer over het belang van een vezelrijk dieet. Er zijn veel goede bronnen met meer info over een vezelrijk dieet. Maar wij leggen ook uit wat vezels zijn en geven hier alvast 3 redenen waarom het eten van vezels goed voor je is.

Wat zijn vezels?

Voedingsvezels zijn koolhydraten die niet verteerd worden door het maag-darmkanaal. Het lichaam neem de vezels niet op in het bloed. Zo komen ze onverteerd in de dikke darm terecht. Hier worden ze afgebroken door bacteriën. Dit levert energie op. Belangrijke bronnen van vezels zijn groente en fruit, volkoren producten, noten en peulvruchten. Deze verschillende etenswaren bevatten niet allemaal dezelfde type vezels. Het lichaam profiteert optimaal van een vezelrijk dieet, wanneer je verschillende vormen van vezels combineert.

Vezels zijn goed voor de darmen

Vezels houden de darmen gezond en zorgen voor een goede stoelgang. Doordat de vezels onverteerd in de dikke darm belanden, nemen ze vocht op uit de darmen. Dit zorgt voor soepele ontlasting.

Lager risico op kanker

Een vezelrijk dieet kan het risico op darmkanker verkleinen. Het lijkt erop dat de kans op kanker kleiner wordt wanneer je meer vezels eet. Daarnaast is er ook een lager risico op borstkanker bij een hoge vezelinname.

Minder kans op hart- en vaatziekten

Voor de kans op hart- en vaatziekten geldt hetzelfde als voor de kans op kanker: hoe meer vezels iemand eet, hoe kleiner het risico. Een gezonde vezelinname kan de bloeddruk verlagen. Dit verkleint de kans op een hartaanval. Het lijkt erop dat vooral vezels uit groente en volkorenproducten een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten.

Comments are closed.