Het geheim achter de smaak van Limoncello: de beste citroenen

Limoncello, het zomerse Italiaanse drankje

Limoncello, welke vakantieganger kent het zomerse Italiaanse drankje niet? Niet alleen is dit likeurtje heerlijk fris en zoet van smaak, het is ook nog eens makkelijk en heerlijk te verwerken in tientallen gerechten en recepten. Maar hoe komt deze unieke smaak eigenlijk tot stand? Verderop in dit artikel lees je wat het geheim is achter dit Italiaanse drankje.

Het hoofdingrediënt: citroenen

Limoncello, het Italiaanse citroendrankje heeft natuurlijk als hoofdingrediënt citroenen. Maar het zijn niet de gewone exemplaren uit de supermarkt die limoncello zijn unieke smaak geven. Daarvoor moeten we in Campania zijn, één van de zuidelijke regio’s van Italië met Napels als hoofdstad. Hier ligt Sorrento, dat samen met de Amalfikust bekend staat als de citroenhoofdstad van Italië. De citroenen uit deze streek zijn groter en hebben een dikkere, meer aromatische schil dan de citroenen die we in Nederland kennen. Bij deze grote, robuuste en smaakvolle citroenen komt de klassieke smaak van Limoncello vandaan.

De citroenen uit Sorrento

De citroenen uit Sorrento verkrijgen hun typische smaak dankzij een combinatie van het zachte mediterrane klimaat, de zeelucht, het vele zonlicht en de vruchtbare vulkaangrond. Dankzij deze omstandigheden is de Sorrento citroen hét ingrediënt geworden voor de authentieke Italiaanse Limoncello uit deze streek. Het is dan ook niet voor niets dat de citroen uit Sorrento, samen met die uit Amalfi, een PGI-certificaat hebben dat de kwaliteit en herkomst van unieke streekproducten garandeert. En dankzij een speciale landbouwtechniek kunnen deze citroenen maar liefst vier keer per jaar geoogst worden.

Echte Limoncello

Pas wanneer jouw koud geserveerde citroenlikeurtje is gemaakt van alcohol, suiker, water en Sorrento- of Amalfi citroenen, heb je te maken met echte, authentieke Limoncello. Deze wordt gemaakt door het buitenste deel van de schil van de citroen te schillen, en deze in de alcohol te leggen. Na ongeveer een week is de smaak van de schil goed ingetrokken en wordt er suiker en water aan het mengsel toegevoegd. De schilresten worden vervolgens uitgefilterd, en na nog een week bewaren bij een koude temperatuur, heb je echte Limoncello die klaar is om te serveren.

Hou jij ook van Limoncello, en heb je nog leuke weetjes of tips die je wilt delen? Stuur dan je bericht naar info@inspiratiewaaier.nl

Comments are closed.