Tijd voor een nieuwe aanbouw aan je woning?

De verschillende soorten

Soms kan een huis ineens te klein worden. Of te klein voelen. Er komt gezinsuitbreiding, je partner heeft ruimte nodig voor zijn nieuwe hobby… Wat doe je dan? Verhuizen? Maar wat als dit nou je ideale huis is? Misschien wordt het dan tijd voor een aanbouw. Je kan bijvoorbeeld de garage uitbreiden, een bijkeuken toevoegen, eindelijk een serre maken waar je al je speciale planten kwijt kan. Of heb je grote ambities en wil je een heus bijgebouw omdat je altijd al een Bed & Breakfast wilde beginnen? Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten aanbouw. Heb je een keuze gemaakt? Dan volgt de volgende stap.

Is er een vergunning nodig?

Wat heel belangrijk is, als je eenmaal weet waar je wilt aanbouwen, is het volgende: Heb ik een vergunning nodig? De gemeente laat het namelijk niet zomaar toe dat je een aanbouw toevoegt aan je woning. Een paar vragen die je moet beantwoorden zijn: komt de aanbouw aan de voor- of achterkant, staat het los van het hoofdgebouw, hoe hoog wordt het? Als je hier een antwoord op hebt, moet je contact opnemen met de gemeente. Zij vertellen je dan of je een vergunning nodig hebt. In dit stadium is het dus handig om al een voorlopige tekening te hebben en ongeveer te weten waar je aanbouw komt.

Bouwtekening, materialen, kosten, duurzaamheid

Maar hoe kom je aan die voorlopige tekening? Heb je een timmerman in de familie? Of schuilt er een architect in jou? Dan kan je misschien zelf aan de slag. Maar zit jouw gedroomde aanbouw in je hoofd, en weet je niet hoe je het op papier moet zetten? Ga dan eens op zoek naar een expert in aan- en verbouwen. Vaak kunnen zij je van begin tot eind helpen met al je vragen. Ze kijken naar jouw persoonlijke budget, weten de nieuwste trends en hebben vaak jarenlange ervaring. Zij weten wat het beste isoleert en zijn op de hoogte van alle mogelijkheden om je aanbouw net zo energiezuinig als je huis te maken. Want ook duurzaamheid is tegenwoordig steeds belangrijker. Het zou jammer zijn als je net je huis energiezuinig hebt gemaakt, maar dat vergeet bij de aanbouw, waardoor de energiekosten weer omhoog gaan. Dus zoek een betrouwbaar bouwbedrijf met jaren ervaring, en wie weet heb jij binnenkort de eerste bouwtekeningen voor die aanbouw aan je woning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *