Hoe weer het leven oppakken na een scheiding?

Manieren om weer verder te gaan met je leven

Heb je samen besloten dat jullie uit elkaar gaan? Dat is een zware beslissing. Als jullie kinderen hebben, is het ook nog belangrijk dat jullie het nieuws aan de kinderen vertellen. Ook dat is niet makkelijk. In de meeste gevallen weten ze al wel dat er ‘iets’ speelt. Jullie moeten dat vermoeden bevestigen. Hoe je dat doet, is van invloed op de manier hoe de kinderen met de scheiding zullen omgaan.

Wanneer de kinderen vertellen over de scheiding?

Wacht niet te lang met de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Als je het pas doet als één van de twee het huis uitgaat, ben je te laat. Kinderen hebben tijd nodig om zich voor te bereiden op hun nieuwe leven. Geef ze daarvoor bij voorkeur zeker twee maanden de tijd. Weet ook dat ze boos kunnen worden. En zeker degene die de ‘boosdoener’ is, kan flink de schuld krijgen. Maak ook nooit de kinderen partij in het conflict. Zeg ook later niets negatiefs over de ander tegen de kinderen. Maak hen duidelijk dat de ouder die uit huis vertrekt altijd vader of moeder zal blijven, ook al woont hij of zij dan niet meer thuis.

Hoe vertel je de kinderen over jullie scheiding?

Vertel de kinderen in alle rust over de scheiding. Doe het bij voorkeur samen op een plek die vertrouwd is voor je kinderen. Meestal weten de kinderen al meer dan je denkt, zeker als ze wat ouder zijn. Vertel dat jullie uit elkaar gaan en wat dat voor hen op de korte termijn gaat betekenen. Maak het ook duidelijk dat zij niet schuldig zijn. Ze zoeken bij zoiets als een scheiding snel de oorzaak bij zichzelf.

Blijf met je kinderen communiceren

Kinderen en scheiden is iets wat moeilijk samen gaat. Kinderen leven bij de dag. Ze vergeten veel van wat je ze vertelt. Blijf dus met je kinderen in gesprek over de scheiding. Het is namelijk een groot onderwerp voor ze. Ook tussendoor kun je het er met ze over hebben. Ook als zij er niet zelf over beginnen. En houd zoveel mogelijk vast aan de vaste routines in huis.

Wil je meer lezen over kinderen? Klik dan hier voor meer blogs.

Comments are closed.