Hoe regel je een energieleverancier spoedaanvraag

Dit betekent een spoedaanvraag

Heb je een brief ontvangen met een spoedaanvraag voor een nieuwe energieleverancier? Geen paniek! Als je snel handelt, kun je gewoon weer gebruik maken van gas en stroom. Sommige energieleveranciers leveren al binnen 24 uur energie. Het klinkt allemaal erg dringend. Gelukkig is het geen ramp, je netbeheerder stuurt je alleen een herinneringsbrief omdat je nog geen gas en stroom krijgt geleverd via een energieleverancier. De netbeheerder voorziet je nog wel van energie. Maar dat betekent niet dat je niks hoeft te doen. Je krijgt alleen wat extra tijd om een nieuw contract af te sluiten middels een spoedaanvraag. Zo kun je bijvoorbeeld direct aan de slag met energie vergelijken voor een nieuw contract.

Waarom krijg ik een spoedaanvraag?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het ontvangen van een spoedaanvraag. Ben je bijvoorbeeld verhuisd en woon je er al een tijdje? Dan ontvang je op je nieuwe woonadres een brief omdat je je energieleverancier nog niet hebt geregeld. Het kan ook zijn dat je na een betalingsachterstand al een aantal herinneringen hebt ontvangen. Wat de reden ook is, het is belangrijk om tijdig te handelen. Een spoedaanvraag houdt namelijk in dat je binnen de 14 dagen bedenktijd geleverd wilt krijgen. Geef dus bij je nieuwe leverancier aan dat je afziet van de wettelijke bedenktijd.

Zo werkt een spoedaanvraag

Heb je snel een energiecontract nodig vanwege een verhuizing? Geef dit dan aan op het aanvraagformulier met de datum van de sleuteloverdracht. Dit moet altijd een datum in de toekomst zijn. Zo voorkom je een lange wachttijd van 4 tot 7 weken. Gaat het om een aanvraag op hetzelfde adres? Dan krijg je waarschijnlijk een verzoek om een borg te betalen. Je ontvangt deze omdat de energieleverancier er vanuit gaat dat er met je vorige leverancier problemen zijn geweest. Hoe hoog de borg is hangt af van je leverancier, maar kan oplopen tot € 500. Het goede nieuws is dat je deze bij je eindafrekening terug krijgt.

Direct energie vergelijken

Bij een verhuizing is een spoedaanvraag niet altijd nodig. Een gewone aanvraag is soms ook voldoende. In de brief staat altijd een datum voor wanneer je een nieuwe leverancier moet regelen. Je kunt deze altijd nog omzetten in een spoedaanvraag. Wil je er zo snel mogelijk achter komen welke leverancier het beste bij je past? Kom dan direct energie vergelijken bij Independer. Zo kun je de beste met elkaar vergelijken en heb je alles in een overzicht helder op een rijtje.

Comments are closed.