Een juiste overeenkomst opstellen
Wilt u een overeenkomst opstellen? Dan kunt u dit zelf doen of een expert inschakelen. Met een goed en duidelijk contract voorkomt u namelijk problemen in de toekomst. Voordat u de overeenkomst definitief door een deskundige laat opstellen, is er een aantal aandachtspunten waar u het beste even naar kunt kijken. Hieronder hebben wij een aantal voor u uitgewerkt.
Dagelijks duizenden overeenkomsten
In ons land worden er dagelijks duizenden overeenkomsten gesloten: van het kopen van een woning tot aan het sluiten van een grote deal met een miljoenenbedrijf. De meeste overeenkomsten worden op papier gezet. De mindere, niet zo belangrijke, worden mondeling gesloten. Dit zijn kleine, dagelijkse overeenkomsten. U kunt hierbij denken aan het kopen van een broodje of een drankje.
Mondelinge en schriftelijke overeenkomsten
Er zijn twee soorten overeenkomsten. Dit zijn de mondelinge en de schriftelijke overeenkomsten. Een mondelinge overeenkomst is even bindend als een schriftelijke. Echter, het is lastiger om bewijs te leveren. Dit moet worden geleverd door het horen van getuigen en dat is nogal kostbaar. Om deze reden is het gemakkelijker om een overeenkomst op papier te laten opstellen. Deze heeft een eenvoudige bewijsbaarheid.
Algemene voorwaarden vergeten
De overeenkomsten die op papier worden gezet, staan nog redelijk vaak vol met fouten. Dit kunnen kleine foutjes zijn, maar ook flinke juridische blunders. Zo wordt er vaak vergeten om door te verwijzen naar de algemene voorwaarden. De meeste mensen denken dat deze op de website van de onderneming staan, maar dit is niet genoeg. Bij het opstellen van een overeenkomst moet u ook daadwerkelijk naar de algemene voorwaarden verwijzen.
Geen duidelijke vermelding van de partijen
Een ander punt dat heel vaak wordt vergeten, is een duidelijke vermelding van de partijen die de overeenkomst zijn aangegaan. Het is belangrijk dat het duidelijk is wie de overeenkomst zijn aangegaan. De partijen moeten dan ook goed in de overeenkomst staan vermeld. Ga van tevoren wel na of de personen die de overeenkomst zijn aangegaan ook wel echt tekeningsbevoegd zijn. Het kan namelijk zijn dat een werknemer van een bedrijf helemaal geen overeenkomst mag aangaan. U kunt dit controleren door het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te bekijken. Hierin staan alle tekenbevoegde personen van een onderneming.
Geen goede verwijzing
Wilt u een overeenkomst opstellen? Vergeet dan niet om de inhoud van de overeenkomst en de verplichtingen van de beide partijen duidelijk te omschreven. Zo dient u te vermelden wie wat levert en wat de kosten hiervan zijn. Maak dus altijd duidelijke afspraken. Hierdoor voorkomt u dat u een ongeldig contract opstelt en dat er conflicten ontstaan tussen u en de andere partij.
Geen ondertekening
Vergeet niet om de overeenkomst te laten ondertekenen. Dit klinkt gek, maar het wordt nog heel vaak vergeten en vaker dan u wellicht denkt. Laat de overeenkomst altijd ondertekenen. Check dan ook of de datum van de ondertekening erbij staat. Door de datum bij de ondertekening te vermelden, voorkomt u veel problemen. U heeft dan net wat meer mogelijkheden om aan te tonen wat er was afgesproken.
Voorkom problemen
De bovenstaande fouten worden nog verbazingwekkend veel gemaakt. Wilt u problemen met uw zakenpartners of andere partijen voorkomen? Laat de overeenkomst dan opstellen door een deskundige advocaat. Deze is gespecialiseerd in ondernemersrecht en kan een overeenkomst opstellen die aan alle juridische eisen voldoet.
Geef een reactie