Verwarring rondom het kraken van een woning

Kraken is verboden in Nederland

Tot 2010 was Nederland het enige land in Europa waar kraken legaal was. We kennen allemaal wel de situaties waarbij een kraakpand na heel lang juridisch getouwtrek door de politie werd ontruimd. We zien deze situaties tegenwoordig minder. Dit komt vooral omdat het moeilijker is geworden voor krakers om zomaar een pand te bezetten door er een stoel en een bed in te zetten. Tegenwoordig zal dit in de praktijk tot een hele snelle reactie van eigenaar en politie leiden. Om legaal te kunnen kraken moet de kraakbeweging anno nu heel wat meer actie ondernemen om bewoning mogelijk te maken. De wet heeft sinds 2010 al tot veel rechtszaken geleid. Daarbij is de wet nog wel zo jong dat er iedere keer opnieuw zaken worden aangedragen waar nog geen helder juridisch oordeel over gegeven is. Voor advocaten ligt er nog veel open voor het houden van een goed inhoudelijk pleidooi met nieuwe inzichten. Inzichten die nog niet eerder door een rechtbank zijn beoordeeld.

Krakers kennen hun rechten

Heeft u als woningeigenaar te maken met krakers die uw pand tijdelijk willen bewonen? Wilt u dit niet? Dan kunt u direct de politie inschakelen om tot ontruiming over te gaan. Staat u welwillend tegenover een tijdelijke bewoning? Geef dan nooit zomaar toestemming. Hier kunnen namelijk rechten aan worden ontleend die u niet zomaar terug kunt draaien. Stel een contract op en laat u adviseren door een specialist in huurrecht. Dat scheelt u toekomstige rechtszaken voor als u toch een andere bestemming voor uw pand heeft gevonden.

Wat kunt u doen als u een leegstaand pand heeft?

We raden aan om u goed te verdiepen in de materie, voordat u beslissingen neemt over een pand dat (tijdelijk) geen bestemming heeft.

  • Lees de wetgeving over kraken. Onder andere in artikel 138 WvSR
  • Vraag naar de ervaring bij andere eigenaren van leegstaande panden
  • Vraag het advies van een jurist met specialisatie huurrecht
  • Leg uw tijdelijke toestemming voor gebruik van een pand vast
  • Overweeg het pand een tijdelijke bestemming te geven

Volledige leegstand van een pand levert potentieel altijd ellende op. Denk maar aan vernieling, brandstichting of de ongeoorloofde aanwezigheid van lieden die u er echt liever niet in heeft. Door een tijdelijke bestemming te geven aan het pand heeft u een mate van controle op het gebruik en zullen de gebruikers aan uw kant staan. Mits u daar goede afspraken over heeft gemaakt uiteraard. Bij het maken van afspraken is het betrekken van een juridisch expert op het gebied van huurrecht een aanrader.

Schakel een advocaat in als u met een huurrecht kwestie te maken heeft

Bent u op zoek naar een advocaat die u helpt bij het oplossen van een situatie waarin u te maken heeft met leegstand van een pand? Kies dan voor een advocaat die op huurrecht is gespecialiseerd. Deze vindt u bijvoorbeeld bij Rechtnet; een landelijk werkend advocatenkantoor met specialisten op het gebied van huurrecht.

Comments are closed.