Voorwaarden aan het concurrentiebeding

Een goede onderbouwing is noodzakelijk

Wordt er in de rechtspraak omtrent een concurrentiebeding eerder rekening gehouden met het belang van de werkgever of de werknemer? Dit blijkt nogal lastig te beoordelen. In de praktijk blijkt het voor veel werkgevers lastig te zijn het bedrijfsbelang in een concurrentiebeding voldoende te onderbouwen. Zeker in het geval van tijdelijke contracten is een concurrentiebeding alleen nog onder strenge voorwaarden toegestaan.

Wat is een concurrentiebeding?

Om als werkgever financieel nadeel tegen te gaan, kan er worden geregeld dat u als werknemer een concurrentiebeding hebt moeten tekenen. Dit houdt in dat u verplicht bent om niet tot concurrerende activiteiten over te gaan. Een dergelijk beding komt vaak voor in koopovereenkomsten van bedrijven en arbeidsovereenkomsten.

Wanneer is iemand wel of niet gehouden aan een concurrentiebeding?

In sommige gevallen kan er geen beroep worden gedaan op het concurrentiebeding. Veelal heeft dit te maken met onredelijke bepalingen. Denk bijvoorbeeld aan een te lange tijdsduur die de werkgever heeft gesteld of de straal waarbinnen men niet mag concurreren is te groot. Of in het geval een werknemer binnen de proeftijd wordt ontslagen. De kans dat er specifieke bedrijfskennis is opgedaan, is dan te klein om het concurrentiebeding te laten gelden. In de meeste gevallen zal de werkgever een (ex-)werknemer aan het concurrentiebeding houden door ermee naar de rechter te stappen. De rechter zal dan een oordeel vellen of de werknemer wel of niet gehouden is aan het concurrentiebeding. Het is altijd zeer verstandig juridische hulp te vragen bij een advocatenkantoor. Zij kunnen hier uitgebreid informatie over geven en voor u uitzoeken wat de stand van zaken is.

Zwaarwegende bedrijfsbelangen

Voor werkgevers is het een voorwaarde dat zij een goede onderbouwing moeten hebben waarom er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen. In de praktijk kan het dan ook nogal eens lastig zijn om een concurrentiebeding te onderbouwen, omdat de wet zich niet specifiek uitlaat over de vraag wanneer er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen. Hierdoor kan een werkgever daar niet altijd op terugvallen wanneer hij het in een concurrentiebeding wil motiveren. Zeker in het geval van tijdelijke contracten blijken concurrentiebedingen bij de rechtspraak nogal eens van tafel te worden geveegd.

Tagged: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *