Schrijf geschiedenis
Wie aan New York denkt, denkt meteen aan het Vrijheidsbeeld en daarna aan het Empire State Building (ESB). Als architektenbureau moet het fantastisch zijn om zo’n iconisch ontwerp op je naam te hebben staan. Wilt u ook een gebouw laten ontwerpen, dan kunt u hiervoor het beste een betrouwbaar en professioneel architektenbureau in Soest inschakelen. Maar of het zo iconisch zal worden als het Empire State Building met zijn lange geschiedenis is nog maar de vraag. In dit artikel kijken we terug op de geschiedenis van deze bijzondere wolkenkrabber. En wie weet schrijft u binnenkort zelf wel geschiedenis met uw eigen architectonische wonder in Soest of elders in het land.
Onderdeel van een race
Lang geleden stond er een boerderij op de plek van het Empire State Building. Even daarna stond er het Waldorf-Astoria Hotel. Uiteindelijk werd de grond met het pand verkocht aan een groep investeerders. Alfredus Smith ging uiteindelijk de geschiedenis in als degene die in 1929 namens het architectenbureau de plannen voor het Empire State Building heeft aangekondigd. De plannen? Een 320 meter hoge toren met 85 verdiepingen en 186.000 m2 aan kantoorruimte. Helaas was niet iedereen enthousiast. De locatie lag te ver van de metrolijnen en was geen populair kantoorgebied. Toch ging men door met de sloop van het oude Waldorf-Astoria Hotel en de bouw van het Empire State Building. Hoewel dankzij de Grote Depressie van 1930 veel bouwprojecten werden stilgelegd, ging dit project gewoon door met enthousiaste medewerkers. Bovendien wilden zij als eerste het hoogste gebouw ter wereld bouwen. In New York ging die race tussen 40 Wall Street en het Chrysler Building, maar uiteindelijk ging het (ESB) er met de prijs vandoor.
Hoogste ter wereld
Op 1 mei 1931 werd dit icoon van de stad officieel geopend door president Hoover. Vanuit zijn kantoor in Washington drukte hij op een knop, waarmee de lichten van de toren aangingen. In de jaren die volgden, werd het meerdere malen voor vele miljoenen verkocht en doorverkocht. Erg populair was het niet. Omdat er maar weinig huurders te vinden waren voor de kantoren, werd de wolkenkrabber ook wel ‘Empty State Building’ genoemd. In 1945 vloog een vliegtuig dankzij dichte mist de 79e verdieping binnen. In totaal kwamen er 14 mensen om het leven. Een van de motoren landde door de inslag op het dak van een nabijgelegen gebouwd. De andere motor en een deel van het landingsgestel vielen gelukkig in een liftschacht, waardoor de schade relatief meeviel. Van 1931 tot 1971 was het het hoogste gebouw ter wereld tot de komst van de Twin Towers van het World Trade Center. Inmiddels heeft het One World Trade Center deze positie overgenomen. Het grootste gebouw ter wereld is momenteel de Burj Khalifa in Dubai. Als architektenbureau is dit uiteraard een prestatie om trots op te zijn.
Wist u dit al?
- Het gebouw is genoemd naar de bijnaam van de staat New York, die ook wel de Empire State wordt genoemd.
- The Empire State Building heeft 102 verdiepingen.
- In een dik jaar, om precies te zijn 410 dagen, is de toren gebouwd.
- Op het dak zit een aluminium toren. Dat is geen antenne, maar een aanlegmast voor luchtschepen. Uiteindelijk is het nooit gebruikt voor zeppelins.li>
- De bekendste verschijning van het gebouw in een film moet wel de ontknoping van King Kong zijn geweest, waarin de gigantische aap de toren beklimt. Er zijn nog meer films, waarin de wolkenkrabber een rol staat. Ze worden allemaal genoemd op de officiële website van het gebouw.
- Inmiddels is het het op vier na hoogste gebouw in Amerika na het One World Trace Center, de Willis Tower en de Trump International Hotel and Tower.
- De American Society of Civil Engineers noemde het een van de zeven moderne wereldwonderen.
- Er zijn 73 liften, maar niet eentje gaat rechtstreeks naar de bovenste verdieping.
- Genieten van het uitzicht op de bovenste verdieping betekent minimaal twee keer overstappen met de lift.
- Sinds 1978 wordt de Empire State Building Run-Up gehouden. Bij deze hardloopwedstrijd rent men zo snel mogelijk van de begane grond via 1576 traptreden naar de 86e verdieping. Het record staat op 9 minuten en 33 seconden.
- Inmiddels zit er ledverlichting in de gevels, waardoor het gebouw verschillende kleuren kan aannemen en lichtshows mogelijk zijn. Ze zijn in 2012 door Philips geplaatst en hebben dus een Nederlands tintje.
Over het architektenbureau
Architektenbureau Shreve, Lamb & Harmon Associates heeft de toren ontworpen. In diezelfde tijd tekende het bureau ook nog andere gebouwen. Opvallend is dat ze allemaal in de stijl van het ESB gebouwd zijn. Dat wil zeggen dat de ramen recht onder elkaar zitten en smal zijn. Er is hoogteverschil binnen het gebouw door middel van kleine torens aan de zijkanten. Ook wordt er aan de buitenkant veel gebruikgemaakt van zandkleurig steen. Tijdens de ontwerpfase maakte New York een enorme groei mee. Er was veel vraag naar kantoorruimte, maar er was weinig grond. Daardoor werd gekozen voor hoge en functionele gebouwen. Hier is het architektenbureau goed in geslaagd. Wat zijn uw wensen voor uw ontwerp? Gaat u ook voor functioneel? Laat het weten aan uw eigen architektenbureau in Soest en zij denken graag met u mee. Wie weet ontwerpen zij wel het achtste moderne wereldwonder voor u.